Ostatnio zdarzył mi się kilka razy notlauf. Podejrzewam przeładowanie. Na co dzień turbina chodzi całkiem dobrze, ale te notalufy mnie martwią.
Wczoraj dzięki uprzejmości Gugusia (jeszcze raz wielkie dzięki!!!!!) zrobiłem logi (a w zasadzie robił je Guguś, ja tylko jeździłem hehe).
Wczoraj po zrobieniu logów (jazda na trójce od 1,5 do 3,5 tyś obrotów) turbina jakby się odmuliła i nie łapała przeładowania. Potem znowu załapała notlaufa. Po czym po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu zapalił sie chceck engine (wcześnie gasł i się nie pojawiał).
Niebawem wybieram się do znajomego mechanika (ok 100 km) na przegląd i chciałbym wcześniej wiedzieć czy coś może trzeba by zrobić wokół turbiny aby zaplanować więcej czasu.
Może ktoś zerknąć na te logi i powiedzieć co się dzieje? Guguś mówił, że na pewno termostat mam do wymiany.
Błąd mozecie skasowac, ale nie jest to konieczne.
Gasisz auto, czekasz 3 sek, odpalasz, podłaczasz VCDSa i ogien logujesz 011 - jesli auto wpadnie w tryb awaryjny to - konczysz logowanie i... gasisz auto, czekasz 3 sek, odpalasz, podłaczasz VCDSa i kolejna grupa , jesli wpadnie w tryb awaryjny... to gasisz itd...
I zrobcie te logi jak nalezy od 1500 do 4200 z pedałem w podłodze, auto nagrzane ile sie da.
Dynamiczne - 000,001,003,004,008,010 i 011
Statyczne - 000,001,003,004,007,013
Statyczne w trybie Basic Settings - 000,003,004,i 011
Pozdrawiam i powodzenia
Przemek DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Termostat zmien... to najwazniejsze.
Słusznie Robert zauwazyl ze zaplon jest za wczesny.. mozna by podregulowac troche.
Czy podczas wykonywania 004 dyn.. pedał na pewno byl w podłodze ?
W sprezarce jest troche syfu... ktorego chyba i tak wiekszosc wyleciala podczas logów.
Pozdrawiam
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Zmien termostat - spalanie powinno spasc.
Tak uwalony termostat moze miec minimalny wpływ na odczyt statycznego kąta wtrysku. Po wymianie trzeba by powtorzyc odczyt i zobaczyc ile trzeba poprawic.
Filtra paliwa ile ma ?
Nic bym nie robil ze sprezarką poki co... pojedzij dynamiczne z miesiac i powtorz logi... zobaczysz czy jest lepiej czy gorzej.
Pozdrawiam
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz